Élet a kúra után
2015. március 10. írta: ugainz

Élet a kúra után

Kúra után is van élet. „Azt mondják…”

Sajnos nagyon sokan nem fordítanak elegendő figyelmet a kúra levezetésére, és a saját lenullázott hormonszint visszaállítására. Ez hatalmas hiba, mert egy pillanat alatt romba dőlhet a kúra alatt elért eredmény, ha nincs jól összeállítva a PCT(Post Cycle Therapy – Utókúra).

Ez egy szörnyen ingoványos talaj, még a versenyzők körében sincs egyetértés. A legtöbben még mindig az oldschool módszereket követik, vagyis 3x5000IU HCG-vel 3 hét alatt pofánbasszák a Leydig sejteket, talán egy kis Zitát bedobnak még a kazánba, és bumm, azt gondolják ennyivel mindent elintéztek, ismét dübörögnek a fickók. Nos, a legkevésbé sem.

Én nem azt fogom megmondani mi a legjobb módszer, csupán azt írom le, nekem mi vált be a legjobban. A bajt mindig jobb megelőzni, mint utólag orvosolni. A kúra alatt heti 2x250iu HCG adagolása nagyban segít megelőzni a problémát, ugyanis a herék összezsugorodását meggátolja azáltal, hogy a lemásolja az LH (Luteinizáló Hormon) hatásmechanizmusát, így a szervezet nem kapcsolja le a herék működését a negatív visszacsatolás csatornán. De rosszabb esetben is maximum alacsonyabb szinten működnek, tehát kúra után nem a 0-ról kell beindítani őket. Kúra után pedig már nem is megy HCG, Zita-t alkalmazok kizárólag, persze az ürülési időket figyelembe véve. Nem mindegy, hogy Propival, esetleg Enantáttal fejezzük be a kúrát, mert ez nagyban befolyásolja a PCT kezdetének időpontját. Tehát Zita megy, 40/30/20/20mg-os adagolásban, vagyis 4hétig összesen. Néhány alapvető dolog is nagy segítségünkre van kúra után, amikor a tesztószint a 0-hoz konvergál, az immunrendszer legyengül.

Tehát az én PCT stackem a következőkből áll: 5000iu D3 vitamin és 800iu E vitamin naponta, amik alapvető fontosságúak, még akár kúrán kívül is. 100-150mg DHEA, amit nem a legegyszerűbb beszerezni, de amennyiben rábukkanunk, egy remek booster. Emellett alkalmazok még 5g DAA-t, 2x3g HMB-t, és BCAA-t. Tribulust én személy szerint nem szoktam használni, mert bár bízom a természetes anyagokban, de sosem láttam hasznát. Azonban a PCT helyes kivitelezése csak egy kis része az izomveszteség minimalizáláshoz szükséges teendőknek. Hibátlan étrendről, elégséges regenerációról most nem ejtenék szót, remélem ezekkel a dolgokkal mindenki tisztában van. Ami viszont egy kritikus terület, az az edzés. Nagyon sokan elfelejtik, hogy már nem dübörögnek a hormonok, és folytatják a megszokott volummennel és intenzitással való edzést. Ez rettentő hamar túledzéshez vezet, és igen gyorsan ledobhatjuk a nehezen megszerzett izomtömeget. Kúra alatt heti 6x edzem, emellett nem kevés kardió is szokott társulni, ez a mennyiség pedig nem tartható naturálként.

PCT alatt, és után edzéstervet váltok. A Dorian Yates féle módszert alkalmazom, és nagyon jól működik számomra. A megszokott osztott edzéstervet ezúttal két napra bontom fel, pl. A: mell,váll,tricepsz és B: hát,láb,bicepsz. 1 nap edzés, 1 nap pihenő elv alapján. Minden izomcsoportra 2 gyakorlatot végzek, a kisebb izmokra pedig 1 is elég. Gyakorlatonként 3, max 4 munkasorozat van, nagy súlyokkal, amiket próbálok úgy megválasztani, hogy legfeljebb 6-8 ismétlés menjen szabályosan. Ez a módszer kiválóan alkalmas arra, hogy az erőszintet megtartsuk a kúra utáni borús időszakban. Az edzés időtartamát minél rövidebbre kell szabni, hosszabb edzés alatt ugyanis megemelkedik a kortizol szint, ami (most főleg) nem egy túl előnyös dolog. A rövid, intenzív edzések pedig bizonyítottan jó hatással vannak a természetes tesztoszteron szintre. A kardiót sem érdemes túlzásba vinni ilyenkor, heti max 3-4x30perc tökéletesen elég, amit lehetőleg ne edzés után végezzük, hanem reggel, vagy este, hiszen edzés után a lényeg, hogy minél hamarabb tápanyaghoz jusson a szervezet. Mindezek ellenére…a forma természetesen romlani fog, ez ellen nem sokat lehet tenni, viszont ha az erőszintet sikerül megtartani, az már fél siker. Nagyon hasznos dolognak tartom még a peptidek alkalmazását kúra után, ezzel nagyban csökkenthető az összeesés mértéke. Én igen szkeptikus voltam, de nagyon kellemesen csalódtam. 3x100mcg GHRP-6 és 3x100mcg CJC1295 Nodac ment stackben, ez messze felülmúlta az elvárásaimat. Nagyon sok pozitívumot tudnék felsorakoztatni,de csak a lényegesebbeket említem most: nagyon jó alvásminőség, iszonyatos durranás edzésen(még a kúrához képest is!), első pár hétben ERŐSZINT NÖVEKEDÉS. Negatív mellékhatásként a beadás után jelentkező iszonyatos éhség említhető meg, viszont a többlet kcal bevitel ellenére sem zsírosodtam jelentősen. A peptidek pontos alkalmazásáról egy másik cikkben írok.

Lényeg a lényeg, szembe kell nézni a ténnyel, hogy az exogénekkel megszerzett izom nem tartható meg hosszú távon, azonban egy dolgot kell szem előtt tartani ilyenkor: az összeesés mértékét nagyban tudjuk befolyásolni a PCT, edzés, kaja, és regeneráció helyes kombinációjával!

A bejegyzés trackback címe:

https://ugainz.blog.hu/api/trackback/id/tr547258475

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása