Személyi edzőkről, és egyéb állatfajokról...
2015. március 19. írta: UGandalf

Személyi edzőkről, és egyéb állatfajokról...

Rögtön egy ellentmondással indítok, mert én magam is edzőként dolgozom, tavaly nyár óta 3 rendszeres vendégem van. Nem ez a fő munkahelyem, hobbiszinten művelem, de mindent megetszek azért, hogy a vendégeim maximálisan elégedettek legyenek a munkámmal. A leggyakoribb hibákra hívnám fel a figyelmet, amiket kis figyelemmel elkerülhetsz edző választásánál! A címet sajnos a jelenleg dolgozó edzők 90%-ára is lehet vonatkoztatni, és ez a legszomorúbb az egészben.

Alább felsorolok pár edzőtípust, amikkel napról-napról találkozhatsz a teremben Te is, ha kicsit szemfülesebb vagy, ezeket messziről kerüld el:

 

1.     A koxos

Ez a legrosszabb típus, mert könnyen bedőlni neki. Izmos, mert 2 kúra közt is 1g tesztoszteron az alap. Kit is választanál mást, mint aki már hatalmas izomtömeget épített magára, hiszen ő az, aki aztán biztosan vágja a dolgokat A-tól Z-ig…

Konkrét példa: 40 kilós kezdő srác nála edzett, edzésterv így nézett ki:

            30 perc (lemértem) futópad, közepes sebességen

            6-8 sorozat combközelítés ülve (kb. 30 percen keresztül zajlott)

            30 perc futópad, közepes sebességen

 

ÉS KÉSZ! Ez az edzésterv egy olyan srácnak, aki mondjuk nem tud járni, és meg kell tanulnia, hibátlan. De az terapeutához megy, nem személyi edzőhöz 4000Ft/alkalom áron. A 30 perces menetek között az edző megette a vacsoráját, és még 3 embernek osztott hasznosabbnál-hasznosabb tanácsokat.

Egy másik példa, hogy az edző mennyire figyelmes:

Széles lehúzás mellhez csigán. Valljuk be, kevesen végzik szabályosan. Mert NEHÉZ gyakorlat, nehéz helyesen kivitelezni. Edzőúr megmutatja (egyszerre 2) tanítványnak, ezekkel a szavakkal:

“Megfogod a rudat, és lehúzod a melledhez. Így, látod?” MAJD TOVÁBBÁLL

Szerencsétlen fizető vendégek utána 10 percig próbálták EGYMÁSNAK elmagyarázni, hogy hogyan is kéne azt a nyamvadt rudat oda lehúzni, ahova mutatta az edzőúr…De a lényeg, hogy ő izmos, így biztosan más is az lesz, aki őt választja! És ez csak 2 az ezernyi példa közül, kezdve a helytelen végrehajtásokkal, teljes érdektelenséggel a vendégek iránt stb.

2.     Az edző, aki még nem járt teremben

Félreértés ne essék, most TESTÉPÍTÉSRŐL, és nem TRX, vagy egyéb mellékágról beszélünk. Számodra hiteles egy edző, aki, bár tudásilag rendben van, de azt sem nézed ki belőle, hogy 1 hónapnál többet edzett? Mert létezik ilyen…Bőszen magyarázza neked, hogy a fekvenyomás a nagy mellizmot dolgozza meg(természetesen latinul is hozzáteszi, hogy M. Pectorialis Major, mert ő aztán tud), és a karok távolítása és az xyz…HA nevetségesen néz ki a rúd alatt. Természetesen 5000Ft/hét áron ír neked étrendet is, mert grammra pontosan tudja, mit, és mennyit kell enned. De ő maga nem néz ki úgy, mint aki bármennyire is be tudna tartani egy ilyen étrendet.

3. A világ-, galaxis-, univerzumbajnokból lett edző

Ezt a bekezdést 2 részre bontanám:Az első a rosszabb típus, aki a BalatonSound Open biszbaszon 8. helyezett lett a 7-ből, de ő megcsinálta, ő már letett valamit az asztalra. Ezért nem rest gyorsan edzőnek felcsapni, és bár emberekkel még sosem foglalkozott, végzettsége nincs, anatómiai tudása kimerül a “bicepsz” és “csuklyásizom” szóban, ő már edző, mert mi más lenne egy ilyen adonisz testtel, amibe legalább 8 hét munkáját fektette?

A második  egy kicsit hasonlít a koxos edzőre, azzal a különbséggel, hogy ő már messze nem néz ki úgy, mint a 2-3 évvel ezelőtti képeken, amikor még tele volt, mint a déli busz, de az arca még mindig ugyanakkora. A kox elfogyott, de a név megmaradt, és azt hiszi, Neked is ugyanarra van szükséged, mint neki. Kizárólag a saját hajdani edzéstervét végezteti veled, de idővel csalódottan veszed észre magadon, hogy nem lettél akkora, mint ő. Az a fránya genetika…Természetesen egy alkalom nála legalább 5 számjegyű összeg, de ha többet fizetsz előre, ad egy kis kedvezményt, mert mennyire jófej, hogy egyáltalán szóba áll veled. Ezen edzők ismertetjőjelei, hogy legalább 4-5 emberrel “foglalkoznak” egyszerre, és senkinek nem szabályos a végrehajtása, mert a gyakorlatban a bajnok elképzelése nem működik.

4.     Az edző, aki a piacon vette a végzettségét(már ha van neki olyan)

Az a kategória, ami számomra érthetetlen. Nap mint nap látok a teremben edzőket (mintha egy barlangból özönlenének ki, vagy ritkábban más teremből költöznek ide), akiknek 0, azaz SEMMI fogalma nincs a dolgokról. Van egy hölgy, aki a nagynevű A-Fitnessből szabadult át, és már egyszerre az összes teremben edző, akit nem tudok mire vélni. 30 kilós, és többet beszél, mint amennyit mutat. Tegnap szerencsétlen lány vendégével guggolást tanultak, és ő mosolyogva nézte, ahogy szerencsétlen próbálkozik végrehajtani a mozdulatot. Arról, hogy egyenes hát; felfele-előre nézünk guggolás közben, talán még sosem hallott. Ellenben természetesen a térdeket pattanásig ki kell nyújtani, mert úgy az igazi a mozgástartomány… 

Az egész cikk egy afféle felvilágosítás céljából készült, természetesen léteznek hiteles személyi edzők, akikre megéri a pénzedet, és a drága idődet költeni.

 

Összeállítottam egy listát, amikre egy edzőnek szüksége van, és amikre Neked kell felfigyelned, mert ezek nem derülnek ki egy negyed órás beszélgetésből: 

-       - VENDÉGKÖZPONTÚSÁG, azaz tud-e a drága idejéből kizárólag RÁD 1-1,5 órát szánni, vagy csak egy leszel a másik 5 mellett, akit veled együtt edz.

-       - Segítőkészség

-       - Elméleti- és gyakorlati tudás HELYES aránya

-       - Gyakorlatok helyes végrehajtása, és logikus magyarázata(bátran nézz videókat az interneten, és kérdezz rá az edződnél, hogy ez és ez miért csinálja úgy, ahogy)  

 

És végezetül: Ne legyél türelmetlen! Amennyiben jól érzed magad az edzésen, és egy hátedzés után nem a bicepszedet érzed napokig, ha az edződ a kérdéseidre épeszű válaszokat képes adni, ha következő edzésen megkérdezi, hogy vagy, milyen a hangulatod, mennyit sikerült pihenned(és nem csak elkezd téged leedzeni a papírkája alapján, mint egy gép), jó úton haladtok.  

 

Egy jó edzőt legalább annyira nehéz választani, mint jó orvost. Ha nem nehezebb... 

A bejegyzés trackback címe:

https://ugainz.blog.hu/api/trackback/id/tr197284201

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása